Maistelussa TallinkSiljan laivan kuohuviini

Tiistai 13.3.2018

Viikonlopun kunniaksi päätin ottaa jo pitkään hyllyssä maanneen TallinkSiljan laivan kuohuviinin maisteluun. Laivan viinit ovat mielestäni hyviä siitä syystä, että ne on valittu sopimaan monenlaisille ruoille ja käyttötarkoituksille.

Brioso Spumante Extra Dry

Tenuta Barbon sijaitsee Trevison maakunnassa, Veneton alueella. Barbonin tilalla on

IMG_7736.JPGpitkä historia 1900-luvun alusta alkaen osuuskuntaviljelijöinä. 60-luvulla perheelle tarjottiin mahdollisuus itsenäistyä ja lunastaa tarhat itselleen osuuskunnan hajottua, jolloin Lorenzo Barbon tarttui tilaisuuteen ja alkoi valmistaa viiniä omalla nimellään. 

Vuodesta 2006 Lorenzon poika Luca otti vastuun perhetilastaan ja on vienyt heti aloituksestaan alkaen kestävän kehityksen periaatteita käytäntöön tarhoille ja viininvalmistamoon. Tänä päivänä tila tuottaa laajalti erilaisia viinejä erikoistuen Proseccon ja Spumanten tuotantoon.

Viini on väriltään hento, oljenkeltainen. Sen tuoksusta mieleen tulee ensimmäisenä vihreä omena ja päärynä. Puhdaspiirteisestä tuoksusta voi aistia myös hieman kukkaisia aromeja.

Maku on lähes kuiva, puhtaan hedelmäinen ja se toistaa tuoksun aromit. Viini saa mukavasti ryhtiä sitruksisesta hapokkuudestaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: viinivinkki, viikonloppu, kuohuviini, laivan viini, tallinksilja

Viikonvaihteen viinivinkit

Tiistai 5.12.2017

Innokkaana viiniharrastajana erilaisten viinien maisteleminen on mukavaa ja rentoa puuhaa vapaapäivinä. Tällä kertaa maistelussa oli kuohuviini Espanjasta ja punaviini Argentiinasta.

Freixenet Carta Nevada Medium Dry

IMG_04551.JPG

Viikonvaihteen viinivinkin kuohuviini Freixenet Carta Nevada Medium Dry tulee Espanjasta ja se on valmistettu Macabeo (34%), Xarel.lo (33%) ja Parellada (33%) -rypäleistä.

Freixenetin tarina alkoi romanssista, kun kahden viinisuvun jäsenet Dolores Sala Vivé ja Pedro Ferrer Bosch rakastuivat ja menivät naimisiin. He aloittivat kuohuviinin valmistuksen Sant Sadurni d'Anoian pikkukylässä, Katalonian sydämessä. Pariskunta valitsi yrityksensä nimen perhepiiristä: se on muunnos Ferrerin sukutilan nimestä La Freixenada, joka tarkoittaa 'maatila, jolla saarnet kasvavat'. Ferrerin perhe on ollut Cava-bisneksessä mukana aina vuodesta 1861 alkaen. Freixenet on perheyritys, jolle historia, yhdessä oleminen ja tekeminen ovat tärkeitä asioita. Maailman suurin Cava-tuottaja tunnetaan suunnannäyttäjänä, joka on ennakkoluulottomasti rikkonut rajoja läpi historiansa.

Freixenet Carta Nevada viinit valmistetaan Macabeo, Xarel.lo ja Parellada lajikkeista ja viiniä on saatavana viittä eri makeusastetta, jotka ovat brut, extra dry, dry, medium dry ja sweet. Rypäleet kerätään käsin ja niistä saatu mehu käy viiniksi terästankeissa 10-15 päivän ajan. Sen jälkeen viinit sekoitetaan ja pullotetaan, minkä jälkeen viini käy toisen kerran pullossa 12-15 kuukautta.

Viini on väriltään kirkkaan vaaleankeltaista ja hieman vihertävää. Makeasta, puhtaan hedelmäisestä tuoksusta voi aistia omenaa, päärynää ja sitruksiakin. Myös maku jatkuu tuoksun tapaan makean ja kypsän hedelmäisenä ja on suunmyötäisen miellyttävä. Pehmeät kuplat korostavat viinin raikastavaa hapokkuutta ja viini onkin makeudesta huolimatta miellyttävästi tasapainossa.

Tämä helposti juotava viini sopii hienosti vaikka seurusteluun ja esimerkiksi tuleviin uudenvuodenjuhliin sopivaksi maljan kohotus juomaksi tai hieman maustetummankin keittiön ruuille.

IMG_04501.JPG

Famiglia Bianchi Malbec 2015

IMG_04601.JPG

Viikonvaihteen viinivinkin punaviini, Famiglia Bianchi Malbec 2015 tulee puolestaan Argentiinasta, Mendozan alueelta ja se on valmistettu 100% Malbec -rypälelajikkeesta.

Tämä muheva ja tummasävytteisen mehevä viini, joka muistuttaa aromeiltaan mustaherukkaa, karhunvatukkaa ja luumua sopii hyvin tummien, aromikkaiden liharuokien kuten riistan seuraan.

Muhevan multainen ja kypsän hedelmäinen tuoksu, jossa on myös hieman savuisuutta. Täyteläinen maku seuraa muhevuudessaan tuoksua. Reilusti tummia aromeja tarjoilevasta viinistä voi lisäksi erottaa makeaa mausteisuutta, yrttisyyttä ja metsän havuisia vivahteita. Pehmeät tanniinit tuovat makuun ryhtiä ja kantavat kokonaisuutta hieman suuta kuivattavaan jälkivaikutelmaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: viini, viinivinkki, kuohuviini, freixenet, macabeo, parellada, xarel.lo, punaviini, malbec, mendoza, argentiina