Sesonkiherkkuja // Blinejä ja Graf von Schönborn Riesling Trocken

Tiistai 28.1.2020 klo 10:00


IMG_00611.JPG

Blinikausi on nyt kuumimmillaan ja ne ovat yksi ehdottomista lempiherkuistani. Kuten myös edellisessä blinipostauksessani, myös tällä kertaa blinien seurana maistelin hyvää Riesling-viiniä Saksasta. Kerrottakoon alkuun viinistä ja siirrytään sitten ruokapuoleen.

Graf von Schönborn Riesling Trocken 2018

IMG_00571.JPGViinitila Schloss Schönborn on yksi Saksan ja Rheingaun vanhimmista viinitiloista ja Schönbornin kreivit ovat omistaneet sen vuodesta 1349. Tältä ajalta löytyvät ensimmäiset kirjalliset dokumentit Schönbornin-perheen viininviljelystä.  Viinitilalla on ehdottoman ainutlaatuinen valikoima viinitarhoja. 33 yksittäistä tarhaa, joista yli 80% on 1. Lage (Premier Cru) tai Große Lage (Grand Cru) luokiteltuja ja ne ulottuvat Hochheimista Hattenheimin kautta Rüdesheimiin ja yhdistävät Rheingaun kuuluisimmat ja parhaat paikat.

Stock Erichin von Schönborn osti Stockheimer Hofin (nykyään Schloss Geisenheim) vuonna 1651. Oli Schönborn-perheen kukoistuspäivä, joka myös investoi voimakkaasti viininviljelyyn tänä aikana ja pystyi laajentamaan viinitarhojaan nykypäivän Rheingaussa.

Rheingau tarjoaa viineille ehdottoman ainutlaatuisen terroirin. Sora-, savi-, liuskekivi- ja kvartsiittimaat muodostavat ihanteellisen perustan Rieslingille, joka monimuotoisuutensa avulla voi myös kehittää erilaisia viinityylejä: kevyestä ja tuoreesta kuivaan ja voimakkaaseen jalon makeaan.

Lue lisää tuottajasta >>.

Viini on lasissa vaalean oljenkeltaista ja hieman vihertävää. Tuoksu on runsaan hedelmäinen ja siinä on vihreää omenaa, aprikoosia ja persikkaa, häivähdys petrolisuutta. Viinin maku on lähes kuiva ja erittäin hapokas. Se toistaa tarkasti tuoksun aromit ja tuoksun aromien lisäksi siitä löytyy mineraalisuutta ja hentoa yrttisyyttä. Erittäin rapsakka sitruksinen hapokkuus supistaa suuta ja tuntuu hauskasti myös ikenissä. Jälkimaku on melko pitkä ja vivahtaa etäisesti petroliin.

IMG_00581.JPG

Viini sai seurakseen tosiaan kauden herkkuja; miniblinejä, joiden täytteistä löytyy savuporomoussea, smetanaa, punasipulia ja kolmea sorttia erilaisia mätejä: kirjolohenmätiä sekä muikun ja siian mätejä savustettuina.

Blinit sekä kaikki täytteet toimivat hyvin viinin kanssa. Savuporomousse ja viini oli mielestäni hyvä, jännittävä ja varsin tasapainoinen yhdistelmä. Mätien kanssa parhaan seuralaisen viini sai ehdottomasti savustetusta muikun mädistä kera punasipulin ja smetanan. Hyvänä kakkosena perästä tuli siianmäti ja kolmantena sitten kirjolohenmäti. Herkullista talviruokaa!

IMG_00601.JPG

Avainsanat: blinit, riesling, grafvonschönborn, schlossschönborn, schönborn


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini