Sähköt on poikki, onneksi on punaviiniä

Maanantai 25.6.2018 klo 11:25


Nyt on taas valon ja keskikesän juhla, eli Juhannus takana päin. Meillä Juhannusta vietettiin rauhallisissa merkeissä mökillä hyvän ruoan, juoman ja seuran aateloimana.

Kuten monena muunakin vuonna juhannuksena, niin myös tänä vuonna juhannussää ei ole suosinut. Viime kesänä oli muuten vain kylmä ja epävakainen sää, mutta tänä kesänäpä myrskytuulet riepottelivat maata ja mekin vietimme neljä tuntia sähköttä. Totesinpa illan koittaessa, että eipä haittaa sähkökatko, kun on hyvää italialaista punaviiniä ja juustoja, millä herkutella kynttilän loisteessa, loistavassa seurassa.

Maistelussa: Villalta Valpolicella Ripasso 2014

Kun aloitin työssäoppimisen kesäkuun alkupuolella Lahden keskustan Sokos Hotellin italialaisessa ravintolassa kiinnostus italialaisen ruoan lisäksi italialaisiin viineihin lisääntyi. Italiasta tulikin äkkiä Ranskan ohella yksi lempi viinimaistani.

IMG_7922.JPG

Villalta Valpolicella Ripasso on valmistettu niin kuvatulla Ripasso-menetelmällä. Rypäleet poimitaan, murskataan ja niiden annetaan käydä viiniksi. Viini siirretään tynnyreihin, joissa on jäljellä mäski Amarone/Recioto-viinien käymisestä. Tällöin käynnistyy toinen käyminen, jonka aikana viinin alkoholipitoisuus nousee n. 2 %-yksikköä ja siihen saadaan parempi tanniinipitoisuus ja runsaasti mielenkiintoisia aromeja. Viiniä kypsennetään slovenialaisessa tammessa. Tammitynnyrikypsytys tuo aromiin oman lisänsä paahteisuutena ja mausteisuutena. 

Viini on valmistettu Corvina, Rondinella ja Molinara -lajikkeista. Corvina antaa viinille hedelmäisyyden ja aromit, Rondinella tanniinit ja ryhdikkyyden. Rypäleet on kerätty Quinto di Valpantenan kunnan alueelta. Alue on hyvin mäkistä ja maaperä on viininviljelyyn erinomaisesti sopivaa kalkkikiveä.

Viinissä on syvän rubiininpunainen väri. Tuoksu on avoin, runsas ja tummasävytteinen, josta voi erottaa muun muassa kuivattuja hedelmiä, kirsikkaa, tammitynnyrikypsytyksen tuomaa paahteisuutta ja makeaa mausteisuutta sekä aavistuksen kahvia.

Mehevä ja keskitäyteläinen maku toistaa tuoksun aromeja. Siitä voi erottaa kuivattuja hedelmiä ja kanelia. Runsas hedelmäisyys ja tanniinit antavat viinille mukavasti ryhtiä. Jälkivaikutelma on tiivishenkinen, pitkä ja lämmin.

IMG_7959.JPG

IMG_7960.JPG

Viini sai seurakseen erilaisia kovia ja pehmeitä juustoja, mm. kahta eri goudaa (chili ja yrtti), homejuustoa, maasdam-juustoa ja ranskalaista Morbier-juustoa. 

Parhaiten viini toimii ranskalaisen Morbierin kanssa ja homejuuston sekä yrttigoudan kaverina. Chiligouda ei toimi viinin kanssa laisinkaan ja maasdam-juuston kanssa kohtuullisesti. Ei nyt mikään paras kaveri juustoille, mutta punaiseksi jätetyn lihan kaverina se voisi toimia hyvin. Saatampa punaiseksi jätetyn lihan lisäksi kokeilla viiniä vielä muiden juustojen, kuten italialaisen parmesanin ja pecorinon sekä espanjalaisen manchego-juuston kaverina.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini