Rieslingiä ja blinejä: Spanier Gillot Riesling Kalkglimmer 2015

Sunnuntai 11.2.2018


Blinit ovat oikeaa alkuvuoden herkkuruokaa! Viinien suhteen blini on kaikkijuomainen. Lisukkeet lopulta määrittävät, täytetäänkö lasi kuplilla vai ilman. Jääkylmän vodkan lisäksi blinien kaveriksi sopii hapokas ja riittävän aromikas valkoviini, sillä blinit ovat melko raskaita ja sisältävät voimakkaitakin makuja, jotka vaativat viiniltä luonnetta. Myös kuivat tyylikkäät kuohuviinit, etenkin samppanja toimivat hyvin raikkaiden kupliensa ja hapokkuutensa ansiosta.

Jos viinit eivät kuulu suosikkijuomiesi listalle, voi suolaisten blinitäytteiden seurana kokeilla esimerkiksi pils- ja lageroluita.

Blinejä on helppo muokata erilaisille makumieltymyksille sopivaksi. Niiden pääasiallisin maku tulee tattarista, jonka kanssa sopivat niin suolaiset kuin makeat lisukkeet. Tavallisimmin blinit nautitaan mädin, punasipulin ja smetanan kera tai klassisen ruotsalaisen rapusalaatin eli skagenröran kanssa. Blinejä voi kokeilla myös erilaisten marjojen, rahkojen, tuorejuuston, suolakurkun ja hunajan kera.

IMG_07151.JPG

Meillä blinit nautittiin tällä kertaa perinteisesti mädin, punasipulin ja smetanan sekä skagenröran kanssa. Koristeeksi jätin muutaman katkaravun.

Riesling - blinien ystävä

Blinien kaveriksi valitsin tällä kertaa juuri vuoden luomuvalkoviiniksi valitun kuivan, ryhdikkään, nuoren ja mineraalisen Spanier Gillot Riesling Kalkglimmer 2015 riesling-valkoviinin.

Spanier Gillot Riesling Kalkglimmer 2015

IMG_7703.JPGSaksan Rheinhessenissä toimiva Spanier-Gillotin viinitila on saanut nimensä varsin luontevalla tavalla, perustajiensa sukunimistä. Osapuolet tapasivat Rheinhessenin viinien laadun parantamiseen tähtäävässä projektissa. Ennakoimaton kohtaaminen tuotti konkreettisia lopputuloksia: avioliiton ja Spanier-Gillotin viinitilan.

Spanier-Gillot sijaitsee eteläisessä Rheinhessenissä, Hohen-Sulzenissa, kiven heiton päässä Frankfurtista. Rheinhessen on varsin otollinen alue viininviljelylle, vaikka sijaitseekin viinikartan pohjoisimmilla leveysasteilla: lännessä seisova Haardtin vuoristo suojelee aluetta liialta sateelta ja vieressä virtaava Rhein-joki leudontaa tujakoista talvistaan tunnetun mannerilmaston köynnöksille suosiolliseksi.

Tarhojen maaperä on yhdistelmä punaliusketta ja kalkkikiveä. Kalkkikivi esiintyy parinkymmenen sentin paksuisina kerroksina, minkä lävitse köynnösten juurten on tunkeuduttava saadaakseen vettä ja mineraaleja. Kalkkikerroksen alapuolella odottava liuskekivi on koostumukseltaan haurasta ja huokoista, minkä ansiosta sadevedet valuvat maakerrosten läpi nopeasti, eivätkä pakkaudu pintakerroksiin. Hyvän vedenläpäisykyvyn lisäksi liuskekivi säilöö lämpöä, mikä edesauttaa rypäleitten optimaalista kypsymistä viilenevissä syyssäissä. Verkkaasti kypsyneistä rypäleistä syntyy mineraalisia viinejä, joissa on sekä erinomaiset hapot että konsentroitunut puhdaspiirteinen hedelmä.

Keltaisen, hieman vihertävän viinin mineraalisesta ja kypsän hedelmäisestä tuoksusta voi löytää sitruksia, kypsää persikkaa ja vihreää omenaa. Eloisa, ryhdikäs kuiva maku jossa on sitrusmaista hapokkuutta, toistaa tuoksun aromit. Tasapainoinen ja moniulotteinen viini, jolla on pitkään viipyvä happojen ja kypsien hedelmien kantama jälkimaku. Sopii nautittavaksi runsaiden kalaruokien seuraan.

IMG_7704.JPG


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini