Maistelussa viinit Italiasta ja Espanjasta

Sunnuntai 4.2.2018


Koska viiniseuran tammikuun tasting jäi minulta välistä, päätin tuoda viinitastingin kotiin ja maistella kahta eri punaviiniä hyvän ruoan kera.

Tällä kertaa maistelussa oli punaviinit Italiasta ja Espanjasta, Beronia Ecologico 2014 ja Ruffino Chianti 2016.

Beronia Ecologico 2014

IMG_06761.JPGBodegas Beronia on perustettu vuonna 1973 ja se sijaitsee Espanjan Rioja Altassa. Tilalla viljellään perinteisiä espanjalaisia lajikkeita, kuten Tempranilloa, Garnachaa, Mazueloa, Gracianoa ja Viuraa. Nimensä tila on saanut Beroneilta, Kelttikansalta, joka asutti Riojanaluetta 300 -luvulla.

Perustajajäsenet olivat alunperin pieni kaveriporukka, jotka harrastivat viiniä. Laadun ollessa Riojassa tuolloin, mitä oli, päättivät he perustaa viinitilan omien tarpeidensa tyydyttämiseksi. 1980 -luvun taitteessa tuotanto oli kuitenkin kasvanut ja Beronia valloitti Espanjaa. Tila siirtyi 1980 -luvun puolessa välissä Gonzaless Byass -yhtymän hallintaan. Laatufilosofiasta on kuitenkin pidetty koko ajan kiinni ja viinit ovat ehdottoman tasokkaita ja korkealaatuisia aina Crianzasta Gran Reservaan.

Beronian viinituotannossa yhdistyvät saumattomasti perinteiden vaaliminen ja moderni ajattelu. Laatuun panostetaan paljon: Beronia onkin yksi ensimmäisistä viinintuottajista, joka on saanut ISO-laatusertifikaatin. Beronia on osa vuonna 1835 perustettua Gonzalez Byass -yhtymää, joka on perheomistuksessa oleva yritys.

Beronia Egologico 2014 on valmistettu Tempranillo rypälelajikkeesta. Se on kypsynyt sekä amerikkalaisessa että ranskalaisessa tammessa 6 kuukauden ajan. 

Viini on väriltään syvän granaatinpunainen, rubiinivivahtein, mikä onkin Tempranillo lajikkeelle ominaista. Tuoksu on hyvin aromaattinen, ja sitä hallitsee eukalyptus ja punaiset marjat. Maku on keskitäyteläinen, tasapainoinen, siinä on paljon marjoja ja se on miellyttävän raikas.

Ruffino Chianti 2016

IMG_06741.JPGRuffino Chianti on on todellinen klassikkoviini, joka on ollut Alkonkin valikoimassa yhtäjaksoisesti yli 30 vuotta. Ruffino Chianti on myös Amerikan eniten myydyin Chianti.

Ruffinon viinitalon perustivat vuonna 1877 Ilario ja Leopoldo Ruffino. Ruffinon viinintekotaito on tulosta ikiaikaisesta viisaudesta kuin teknisestä evoluutiostakin. Viinitalon intohimona on 'luoda täydellistä viiniä' ja siksi Ruffinolla panostetaan erityisesti niin köynnösten leikkaamiseen ja sopivimpien rypälelajikkeiden ja parhaimman sadonkorjuuajan valintaan.

Ruffino Chianti on väriltään rubiininpunainen ja kuulas. Sen tuoksu on miellyttävän lempeä, nuorekkaan terhakka ja kevyt, punasävytteinen sekä marjaisen mausteinen. Maku on keskitäyteläinen, kevyehkö, marjainen ja helposti lähestyttävä. Mausta voi aistia yrttien lisäksi muun muassa herukoiden, hapankirsikoiden ja karpaloiden aromeja. Viinin hedelmähapot nostavat veden kielelle ja tuovat siihen eloisuutta.

Lisää Ruffinosta viinintuottajana voit lukea lisää täältä.

IMG_06731.JPG

Viinien kumppaniksi valmistin paistettua naudan ulkofileetä kera duchesse-perunoiden, höyrytettyjen papujen ja punaviinikastikkeen. Viinit toimi ihan hyvin ruoan eri makujen kanssa, mutta mitään erityistä WOW-efektiä en juuri kokenut. Ainoa WOW-efekti tuli kastikkeesta, jonka onnistuin tekemään nyt sen makuiseksi ettei tarvitse edes irvistää.

IMG_06781.JPG
Jälkiruoaksi nautiskeltiin omena-mantelikakkua, vaniljajäätelöä ja mustikkakastiketta.
Kahvin seuralaiseksi 4 cl Meukow V.S.O.P. konjakkia. Mikä ihana päätös illalliselle!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini