Kulissien takana

Torstai 19.10.2017


Hei vaan,

Kuukausi on taas vierähtänyt täysin blogia kirjoittamatta. Työt ovat yksinkeraisesti vieneet kaiken ajan ja jaksamisen. Pikkujoulukauden lähestyessä viikonlopuista on alkanut tulla yhä vilkkaampia; El Toroon ei nimittäin meinaa saada perjantai -tai lauantai-iltapäivistä alkaen paikkaa ilman varausta. Arki on ollut toistaiseksi vielä rauhallisempaa. Aikakin on vierähtänyt hirveän nopeasti, sillä jäljellä on enää alle 1½ kuukautta harjoitteluani Torossa.

Olen jonkin aikaa aikonut kirjoittaa siitä, mitä tarjoilijan työn "kulissien takana" tapahtuu. Mitä tapahtuu keittiön ovien sisäpuolella? Asiakkaan silmin tarjoilijan työ on tilauksen vastaanottamista, pöytien kattamista, tarjoilemista ja asiakkaan laskuttamista. Se ei kuitenkaan ole pelkästään sitä.

Jos lähdetään liikkeelle heti keittiön ovien takaisesta maailmasta, ensimmäisenä minun silmääni pistää tiskipöydällä oleva tiskivuori - siitä tekee mieli juosta aina ohi ja olla kuin ei olisi huomaavinaankaan koko tiskivuorta. Ei vaan, oikeasti - varsinkin kiireisinä päivinä tiskin hoitaminen töissä on mukavan rentouttavaa puuhaa ja se onkin hyvä syy paeta hetkeksi salin meteliä. Meillä töissä yleensä kokit hoitavat töidensä ohessa myös tiskihuollon, mutta kiireisenä aikana sitä tekevät myös tarjoilijat. Eli kaikki te jotka sanotte, että tarjoilijat vaan tiskaa - haistakaa home :)

Yleensä ihmiset ajattelevat, että kokit hoitavat koko ruokarumban. Meillä El Torossa tarjoilijat tekevät mm. asiakkaiden alkusalaatit sekä kaikki jälkiruoat. Itse en erityisemmin pidä jälkiruokien tekemisestä - varsinkaan jäätelöpallojen pyörittämisestä, mutta onneksi löytyy mukavampiakin vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi El Torossa itse valmistettu Creme Brulee eli paahtovanukas tai suklaafondant. 

Jos mennään keittiöstä eteenpäin, kohtaan pakkasen ja kylmiön, kuiva-ainevaraston ja viinavaraston. Tarjoilijan työ on myös paljon kantamista: haetaan tavaraa pakkasesta ja kylmiöstä, pakkanen on yleensä enemmän kokkien aluetta, mutta kylmiössä käyvät myös tarjoilijat useammin. Kuiva-ainevarasto ja viinavarasto puolestaan on tarjoilijoiden valtakuntaa. 

Viikottaiseen kuorman purkamiseen osallistuvat yhdessä sekä kokit että tarjoilijat. Kokit hoitavat ruoka-aineiden kuorman purun ja tarjoilijoille jää yleensä juomakuormien purkaminen. Meillä El Torossa tulee kuorma kahdesti viikossa, tiistaisin ja torstaisin.

Avainsanat: tarjoilija, työ, kulissien, takana, ravintola


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini